TİSA - Pazara giriş müzakereleri

Sayın Üyemiz,TOBB tarafından Odamıza iletilen 26.11.2015 tarihli 21816 sayılı yazıda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bünyesindeki Doha müzakerelerinde yaşanan tıkanmanın ardından, aralarında ülkemizinde yer aldığı ve uluslararası hizmet ticaretinin yaklaşık % 70'ini gerçekleştiren 23 DTÖ üyesi (AB-28, Türkiye, ABD, Avustralya, Güney Kore, Hong Kong, İsrail, isviçre, İzlanda, Japonya, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Lihtenştayn, Meksika, Morityus, Norveç, Pakistan, Panam, Peru, Şili, Tayvan ve Yeni Zelanda) tarafından hizmet ticareti alanında serbesti sağlanması amacıyla 2012 yılından bu yana Hizmet Ticareti Anlaşması (TİSA) adı altında çoklu müzakereler yürütüldüğü belirtilmektedir. Yazıda ayrıca, tüm hizmet sektörlerini ve hizmet sunum biçimlerini kapsayan müzakerelerde mümkün olduğu kadar mevcut pazara giriş koşullarının garanti altına alınması ve yeni pazara giriş olanaklarının yaratılmasının amaçlandığı, ayrıca belirli alanlarda hizmet ticaretinin kolaylaştırılarak daha öngörülebilir koşullarda gerçekleştirilmesi ve sektörel bazdaki engellerin giderilmesini teminen yeni kurallar geliştirilmesinin hedeflendiği ; bu çerçevede, söz konusu Anlaşmada günümüz küresel ekonomik yapısı ve teknolojideki değişimler çerçevesinde ortaya çıkan yeni sorunların çözümüne yönelik güncel ve geliştirilmiş ticaret kurallarının oluşturulmasının hedeflendiği belirtilmektedir. Şu ana kadar yeni ve geliştirimiş kuralların belirlenmesine yoğunlaşılmış olduğu, geçtiğimiz Ekim ayından itibaren pazara giriş müzakerelerine ağırlık verilmeye başlandığı bildirilmektedir. Bu çerçevede muhatap ülkelere yönelik Pazar açılımı taleplerinin belirlenmesi çalışmalarında yararlanılmak üzere, ülkemiz hizmet sunucularının TİSA tarafı ülkelerin pazarlarına girişte veya piyasada faaliyet gösterirken karşılaştıkları engellere ilişkin görüş ve değerlendirmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla ülke pazarlarına giriş ve piyasada karşılaşılan engeller ve ayrımcı uygulamaların tespitine yönelik bir örneği ekte yer alan soru formu hazırlanmıştır. Ekli formun doldurularak TOBB’ne iletilmek üzere, 13 Ocak 2016 tarihine kadar Birliğimiz (e-posta :ece.algul@tobb.org.tr) adresine gönderilmesini rica ederiz.

Form