KAREKODLU ÇEK

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, ticarette vadeli alım-satımlar önemli bir yer tutmaktadır.. Çünkü reel sektörde sermaye çoğunlukla kıttır ve finansmana erişim de her zaman kolay ve ucuz değildir. Özellikle de vadeli çek, şirketlerimiz için önemli bir finansman kaynağıdır.

Türkiye'deki şirketlerin yurtiçi satış ciroları, yani toplam yurtiçi ticaret hacmi, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındadır. Bu yurtiçi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4 trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığı tahmin edilmektedir. Vadeli ticaret, ekonomide büyük paya sahiptir.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılması sağlanmıştır. Ancak, reel sektörün bu sistemi beklenilen ölçüde kullanmadığı gözlenmiştir. Çek sicil raporlarının yüzde 95'ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payı yüzde 5'te kalmıştır. Bunun üzerine, sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için karekodlu çek uygulaması geliştirilmiştir. Bu süreçte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları koordinasyon içinde çalışmışlardır. Karekodlu çek, Türkiye ve dünyada bir ilk olmuştur.

Risk santralizasyon merkezinin Türkiye Bankalar Birliği'ne verilmesiyle pozitif sicil de tutulmaya başlandı. Kişilerin ödemediği çek ve senetlerin yanında ödedikleri de kayıtlara girmeye başladı. 2006'dan bu yana kişilerin bütün kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer almaktadır. Dolayısıyla karekodlu çek kullanımında, çek veren kişinin tüm finansal geçmişi artık görülebilmektedir.

15 Haziran 2015'den itibaren uygulamaya başlanan Karekodlu çek, ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, yeni ve çok önemli finansal üründür.

Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni uygulama, karekodlu çekle başlamış oldu. Bunun için üyelerimizin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmeleri önem arz etmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimizin müşterilerinden karekodlu çek talep etmesi sistemin yaygınlaşmasını sağlayacak ve karekodlu çekin kullanımını artıracaktır. Böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş olacağız.

Karekodlu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik olarak hazırlanmış olan tanıtım filmine http://tobb.org.tr/OdaveBorsalarDB/Sayfalar/20151012-Sunum.php adresinden ulaşabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,