Karayolu Taşıma Yönetmeliği Değişikliği Hk.

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Odamıza iletilen yazıda;
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde sektörden gelen talepler ve günün değişen koşullarına göre değişiklikler yapılmıştır. Değişiklik metnine https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/11/20191115-3.htm adresinden ulaşılabilmektedir.
Bu değişiklikler arasında taşımacılık alanında faaliyet gösteren üyelerimizi ilgilendiren başlıca konular aşağıda verilmektedir.
A) Yolcu Taşımacılığı ile ilgili olarak;
1. A türü yetki belgesi tanımı ve alt düzenlemeleri güncellenmiştir.
2. B1 ve D4 türü yetki belgesiyle ilgili olarak yeni düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.
3. D türü yetki belgesi asgari kapasitesini sağlayacak araçların yaş şartı 12'ye yükseltilmiştir.
4. B3 ve D3 yetki belgesi sahiplerinin R türü yetki belgesi sahipleriyle çalışmasına imkan sağlanmıştır.
5. F1 yetki Belgesi sahiplerinin Al yetki belgesine acentelik yapabilmesi imkanı sağlanmıştır.
6. T yetki belgesi sahiplerinin iptal şartlarına ilave hüküm eklenmiştir.
7. T yetki belgesi alan şartının faaliyet durdurma şanları arasından çıkartılması sağlanmıştır.
B) Eşya taşımacılığıyla ilgili olarak;
1. C2 yetki belgesi asgari kapasite şartı 8 birim araç ve 320 ton kapasiteye düşürülmüştür.
2. eDevlet üzerinden yetki belgesi alma kuralları yumuşatılmıştır.
3. Finansal kiralama yoluyla edinilen taşıtlar hakkında yeniden düzenleme yapılmıştır.
4. C2 Yetki Belgesi sahiplerinin yurtdışı dönüşlerinde taşınma eşyası taşıma imkanı sağlanmıştır.
5. Geçerlilik süresi içerisinde hiç uyarı almayanların yetki belgesi süresinin 1 yıl uzatılması sağlanmıştır.
6. Yetki Belgesi devir işleminde düzenlenen belge ve yapılan araç ilavelerinden ücret alınmayacaktır.

Bilgilerinize sunarız.