‘COĞRAFİ İŞARETLERDE BİLGİLENDİRME’ TOPLANTISI UŞAK’TA GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Patent ve Marka Kurumunun iş birliğiyle, 26 bölgede "Coğrafi İşaretlerde Bilgilendirme" toplantısının 2.si Uşak ilinde UTSO 'da gerçekleşti.Toplantıya Odamız Personelleri Tansu KURT ve Ali DÜZTEPE katıldı.

Uşak'ın yöresel ürünler açısından çok zengin olduğunu söyleyen Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S. Selim Kandemir  "Türkiye yöresel ürünler konusunda büyük bir zenginliğe sahip. Hemen hemen her ilin kendine özgü özellikler taşıyan bir ürünü var. Bir ürünün belli bir yöreye, kente veya bölgeye ait olduğunu ispat etmenin en kolay yolu "Coğrafi İşaret Tescili"nden geçiyor. Yöresel değerler ancak tescille korunur. 16.yy dan itibaren Dünyada ünü giderek artan Avrupalı ressamların tablolarına konu olmuş ve kadınlarımızın el emeği göz nuru ile dokunan, Topkapı Sarayı başta olmak üzere pek çok sarayın nadide köşesinde yer bulmuş Uşak Halımızı Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak başvurumuzla mahreç işareti ile 7 Ocak 2010 tarihi itibariyle ülkemizde koruma altına aldırdık. Ayrıca gerek yapımıyla gerekse damak tadıyla ilk yapımındaki lezzeti koruduğumuz Uşak Tarhanası da 23 Şubat 2015 tarihi itibariyle menşe işareti alarak ülkemizde koruma altına alınmıştır. Görüldüğü üzere ilimizde biri mahreç diğeri de menşe işareti olan iki ürünümüz koruma kapsamındadır. Bu ürünler ilimiz için elbette ki yeterli değildir. Yeni başvurularımız içinde araştırmalarımız devam etmektedir. Coğrafi işaretlerimize ve yöresel ürünlerimize hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

TOBB Coğrafi İşaretler uzmanı Sibel Aygün ise konuşmasına "Coğrafyamızın verimli topraklarından günümüze miras olarak kalan yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerimizin gelecek nesillere ulaşması için kayıt altına alınması gerekmektedir. TOBB bünyesinde Odalarımızın ve borsalarımızın katılımlarıyla birlikte Coğrafi işaretlerin gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında değerlerinin korunmasına yönelik verilen eğitimler 2015 yılı sonucunda başvuru sayısının artmasına neden olmuştur ve bu artış her geçen gün hızla devam etmektedir. Avrupa Birliği komisyonunda tescili için başvurusu yapılan 13 coğrafi işaretlerimizden 11 'i oda /borsalarımız tarafından yapılmış ve 11 ürün içerisinden Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı tescil ile sonuçlanmış bulunmaktadır. Diğer coğrafi işaretlerimizin tescili için işlemler devam etmektedir.
Toplantıda ayrıca Uşak'ın yanı sıra AfyonkarahisarKütahya ve Manisa illerinin coğrafi işaretli yöresel ürünleri de kurulan stantlarda tanıtıldı.