Yönetmelik Değişikliği Hk.

Sayın Üyemiz,

İlgi: TOBB Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 03.10.2018 tarih ve 14507 sayılı yazısı.

İlgi yazı ile;

Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetler hakkında düzenlemeler içeren ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54 üncü maddesine dayanılarak uygulanmakta olan "Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde" yapılan değişikliklerin, 18/09/2018 tarihli ve 30539 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı, yayım tarihinden itibaren on beş gün sonra yürürlüğe girecek değişikliklerin aşağıda yer aldığı:

Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasına eklenen “d” bendi ile “Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin”' ve “e” bendi ile “Üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretin” etiket ve listelerde yer almasının zorunlu hale getirildiği,

5 inci maddenin 2 nci fıkrasına eklenen “e” bendinde bahsi geçen yükümlülüğün yerine getirilmesi için “yerli üretim logosu” kullanılmasının gerektiği, anılan logonun kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgilere “https://tuketici.ticaret.gov.tr/” adresinden ulaşılabileceği,

Diğer taraftan 28/08/2018 tarih ve 30549 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren değişiklikle, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 12/C maddesinin eklendiği,

“Hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerce, 5362 sayılı Kanunun 62 nci maddesi ile 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12 nci maddesi çerçevesinde azami fiyatları tarifeyle belirlenen malların temini karşılığında üretici ve tedarikçiye birim miktar başına yapılacak ödeme, tarifedeki azami fiyatın yüzde seksenbeşinden az olamaz.”

yukarıda değinilen mevzuat değişiklikleri ile ilgili olan üyelerimizin bilgilendirilmesi istenmektedir.