Tek Kullanımlık Plastik Ürünlerin ve Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Piyasaya Girişinin Yasaklanmasına Dair Yönetmelik hk

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 02.03.2021 tarih ve 34221550-100-2039 sayılı yazısı ekinde gelen Ticaret Bakanlığı'nın 28.01.2021 tarih ve 61034855 sayılı yazısına istinaden;
 AB Komisyonu'nun 2019/904 sayılı düzenlemesi ile AB içinde tek kullanımlık plastiklerin kullanımının azaltılacağı bildirilmiştir.
Yazıda anılan düzenlemeyle birlikte, Almanya tarafından "Tek Kullanımlık Plastik Ürünlerin ve Çözülebilir Plastikten Elde Edilen Ürünlerin Piyasaya Girişinin Yasaklanmasına Dair Yönetmeliğin  onaylandığı ve 3 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği belirtilmiş olup, ilgili yönetmelikte tek kullanımlık plastik ürün, plastik, çözülebilir plastik, piyasaya sürme ve piyasada hazır bulunma kavramların tanımlarının yapılarak, piyasaya girişi yasaklanan ürünlerin de sıralandığı bildirilmiştir.
Piyasaya girişi yasaklanan ürünler:
- Tıbbi kullanımlar hariç plastik kulak çubukları
- Plastik çatal, kaşık,bıçak, tabak
- Plastik karıştırma çubukları
- Polistirenden üretilmiş içecek bardakları (to go bardaklar) ve içecek kapları ile kapakları
- Tıbbi kullanımlar hariç pipetler
- Balon sapları (tüketiciye sunulmayan endüstriyel kullanımlar hariç)
- Polistirenden mamul fast-food yemek paketleri
- Çözülebilir plastikten (oxo-degradable plastics) mamul ürünler
Saygılarımızla.