SIFIR ATIK PROJESİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından odamıza ulaşan 21.06.2018 tarih ve 3165 sayılı yazıda, Türkiye Cumhurbaşkanı Eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ülkemizin geleceği açısından öneme sahip olan “Sıfır Atık” projesi kamuoyuna tanıtılmıştır.

Sayın Emine Erdoğan’ın proje hakkında Birliğimize ilettiği yazıda, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması hedefi doğrultusunda bir sıfır atık yönetim eylem planı hazırlandığı belirtilmektedir. Bu çerçevede öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binası’nda başlatılan proje kapsamında şimdiden önemli sonuçlar elde edildiği ifade edilmektedir.  Bakanlığın ana hizmet binasında; projenin başladığı günden bu yana; 58 ton kağıt, 14 ton plastik,3 ton cam, 1.5 ton metal olmak üzere yaklaşık 77 ton değerlendirilebilir atık toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu uygulamada sadece alışkanlıkların değiştirilmesi ile 980 ağacın kesilmesi önlenmiş, 11 ton sera gazı salınımı azaltılmış ve 6 ton cevherin kullanımı engellenmiştir. Yazıda ayrıca; sebze, meyve ve bahçe atıkları gibi organik atıklardan elde edilen kompostun, Bakanlığın ve Ankara’daki okulların yeşil alanlarında kullanıldığı belirtilmektedir.

Dünyada birçok ülkenin başlıca sorunu olan atık yönetiminin, kamu ve özel sektör işbirliği ile en iyi şekilde gerçekleştirileceğinin belirtildiği yazıda; Türkiye’nin önde gelen kamu kurumları, belediyeleri, üniversiteleri, sanayi kuruluşları, medya, ilgili sektörler ve tüm vatandaşlar işbirliğine davet edilerek, projeye destek vermeleri talep edilmektedir. Proje ile ilgili detaylı bilgi Bakanlığın http://sifiratik.csb.gov.tr adresinde yer almaktadır.