İran’da Konfeksiyon Ürünleri

İran’da Konfeksiyon Ürünleri Satan Şirketler için Düzenleme Genelgesi

SAYIN ÜYEMİZ

İlgi: TOBB’nin 13.12.2016 tarihli ve  23763 sayılı  yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzade tarafından 06/09/2016 tarihinde onaylanan ve 09/10/2016 tarihinde tebliğ edilerek, uygulanması için 3 aylık süre tanınan “İran’da Konfeksiyon Ürünleri Satışı Yapan Şirketler İçin Düzenleme Genelgesi’ne ilişkin aşağıdaki hususlar belirtilmektedir.

1.                   İran’a ihracat yapmak isteyen yabancı şirketlerin, ülkede bulunan temsilci veya şubeleri ile resmi distribütörlük anlaşması imzalayıp, mezkur belgeyi bağlı olduğu Ticaret Odası, Dışişleri Bakanlığı ve Iran5 m o ülkede faaliyet gösteren dış temsilciliklerinde onaylatması ve onaylı belgenin ruhsat almak için Iran Esnaf Odası’na sunması gerekir.

2.                   İran Esnaf Odası tarafından verilen ruhsat ilk aşamada 2 yıllık olup, bu süre uzatılabilmektedir. Her ürün için bir GTİP kodu belirlenmekte olup, söz konusu kod ürünün gümrüklerden ithali anından satışına kadar olan vergi denetiminin yapılması için belirlenmiştir.

3.                   Yabancı bir firmanın söz konusu ürünlerde ithalat yapabilmesi için, ithalat miktarının belirli bir kısmım ya İran’daki üreticilere vereceği sipariş ile tedarik etmesi veya İranlı temsilcisi ile ortak ya da tek başına İran’da üretim tesisi kurarak ilk 2 sene için ithalat miktarının %20’sini İran’da üretmesi ve söz konusu üretimin %50’sini başka bir ülkeye ihraç etmesi zorunludur. Ayrıca, 3. yıldan itibaren her yıl için İran’da üretim miktarında %5 artış gerekmektedir.

Genelgede bahsi geçen mevzuata uymayan şirket ve tesislerin ürünlerinin kaçak ürün olarak değerlendireceği de ayrıca belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,