İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri

Sayın üyemiz:

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 30.05.2017 Tarih 8761 Sayılı yazısı  hk.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan ilgide kayıtlı yazıda, ihraç ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan ahşap malzemelerin uluslar arası mevzuata uygun olmaması nedeniyle 2017 yılı Nidan ayında 5 adet bildirim alındığı belirtilerek, bu bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel ve hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri için olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda,ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 27.05.2015 tarihli ve29368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Işıl İşleme Tabi Tutulmazı ve işaretlenmesine dair yönetmelik” hükümlerine göre işleme tabi tutulmuş ve uluslar arası mevzuat gerekliklerine göre (ISPM15) işaretlenmiş olması gerektiği hatırlatılmaktadır.

Yazıda devamla, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından da görülebildiği, bu nedenle ülkemizin bu alandaki imajının zedelendiği vurgulanmaktadır.

AB Üyesi veya diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesini teminen, ihracatta kullanılan ahşap malzemelerinin uluslar arası mevzuata uygun olması için azami özen gösterilmesi hususu aktarılmıştır.

Bilgilerinize arz ederiz.