İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’dan aldığımız 11.01.2018 tarih ve 0412/662 sayılı yazıya istinaden; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan yazıya istinaden, ihraç ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan ahşap malzemelerin uluslararası mevzuata uygun olmaması nedeniyle 2017 yılının Kasım ve Aralık ayında toplam 10 adet bildirim alındığı, bu bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel veya hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri için olduğu ifade edilmiştir.

Yazıda, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 27.05.2015 tarihli ve 29368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘’Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik’’ hükümlerine göre işleme tabi tutulmuş ve uluslararası mevzuat gerekliliklerine göre ( ISPM15) işaretlenmiş olması gerektiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından da görülebildiği, bu nedenle ülkemizin bu alandaki imajının zedelendiği vurgulanmıştır.

AB üyesi veya diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesini teminen ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuata uygun olması için azami itina gösterilmesi konusunda üyelerimizin bilgilendirilmesi talep edilmiştir.

Üyelerimizin bilgilerine sunarız.