DOLAŞIM VE MENŞE BELGELERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ

Sayın Üyemiz;

İlgi: TOBB’dan gelen 28.05.2018 tarih 8110 sayılı yazıda,

Gümrük ve Ticaret bakanlığının 24.05.2018 tarih ve E-00034631313 sayılı yazısına istinaden;

- 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren ihracat beyannamesi kapsamında düzenlenen A.TR Dolaşım belgelerinin satış ve onay işlemlerini sadece elektronik ortamda üzerinden düzenlenebileceği belirtilmiştir. Bununla Birlikte ETBG, Tır Karnesi, NCTS beyannameleri kapsamında düzenlenen A.TR Dolaşım belgelerinin bir sonraki talimata kadar her iki usulde (hem manuel elle hem de elektronik ortamda MEDOS) düzenlenebileceği açıklanmıştır.

- Yazıda, EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgeleri gibi tercihli menşe ispat belgelerinin elektronik sistemde düzenlenmesi, onaylanması ve vizelenmesi hususundaki uygulamaya 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren kademeli olarak geçileceği vurgulanmakta olup, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan bilahare alınacak talimatın akabinde söz konusu uygulamaya geçileceği belirtilmiştir.

-  Gümrük İdarelerince vize işlemi yapılmayan onaylanmış ihracatçılar tarafından kullanılan Basitleştirilmiş Usulde düzenlenen  A.TR Dolaşım Belgelerinin de söz konusu sistemde elektronik olarak düzenlenmesi uygulamasına 2 Temmuz 2018 tarihinde geçilmekle birlikte, anılan belgelerin 1 Ocak 2019’a kadar her iki usulde (hem manuel hem MEDOS) kullanılarak düzenlenebileceği,

- Bahse konu Bakanlıktan yeni bir talimat alınana kadar EUR.1 Dolaşım Belgesi, EUR.MED Dolaşım Belgesi, D-8 Menşe İspat Belgesi (İran) ve Menşe Belgesinin (Malezya) odamız tarafından onay işlemlerine manuel olarak devam edilecektir.

-Bunlara ilaveten, Menşe Şahadetnamesi ile Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına geçiş tarihinde halihazırda herhangi bir değişiklik olmamış olup, 2 Temmuz 2018 tarihinde uygulamanın bahse konu belgeler özelinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir.

Üyelerimize duyurulur,

Saygılarımızla,